Roots Boys

 

ROOTSFEST 2017
PADANG MPSP, BUTTERWORTH
29-30 JULAI 2017

 

“Dapat naik kereta ni kami rasa bertuah tau! Lupa aircond tak ada. Hon macam orang jual aiskrim tu, relax je luar tingkap, depan belah  driver…lol! Rare gila! Nak kata boleh jalan jauh pecut laju macam GTR bikin kau orang tu memang tak ada lah. Setakat China tu, dah lepas dah kereta ni. Tengah dalam persediaan nak ke India pula tahun ini. GTR kau dah lepas negara mana?Tanya je….”

 

Perancangan ke Butterworth untuk menghadiri ROOTSFEST 2017 bersama rakan rakan, gagal beberapa kali. Perihal transport sahaja sudah bercanggah. Aku enggan naik bas, mereka enggan naik keretapi. Hahahaha….

Dipendekkan cerita, aku ke sana bersama boss, Abang Rom. Kami amat berbesar hati kerana dapat berkerjasama sebagai media rasmi Rootsfest pada tahun ini. Setelah tiba di Stesen KTM Butterworth, kami dijemput oleh organizer, iaitu Encik Jidin sendiri.

Hang tunggu sat. Aku ambil hang dengan kereta paling rare sekali. Dengaq bunyi macam lori tu hang turun,”
Jidin memberitahu aku lewat panggilan telefon.

rock n roll car

Semasa menuruni tangga sahaja kedengaran bunyi seperti yang diterangkan Jidin tadi. Sampai sahaja kami di bawah kelihatan Jidin sudah berjalan ke arah kami dan menjemput kami menaiki kereta yang memang….eh memang rare betul lah! Body penuh contengan dan barai habis…lol! Toyota K.E lama itu sudah di custom khas untuk kegunaan tuannya. Di dalamnya dipenuhi sticker serta dream catcher yang bergantungan. Dapat naik kereta ni kami rasa bertuah tau! Lupa aircond tak ada. Hon macam orang jual aiskrim tu, relax je luar tingkap, depan belah driverlol! Rare gila! Nak kata boleh jalan jauh pecut laju macam GTR bikin kau orang tu memang tak ada lah. Setakat China tu, dah lepas dah kereta ni. Tengah dalam persediaan nak ke India pula tahun ini. GTR kau dah lepas  negara mana? Tanya je….

 

Tinklemaybell

De Juamon

Baca-The Reading Room & Cafe

The Rumi

 

 

 

 

 

 

 

 

Ok. Terus ke acara. Macam macam ada di Rootsfest ni. Memang meriah. Semua yang art kau boleh jumpa di sini. Termasuklah pertunjukan sarkis, jualan pakaian keluaran anak anak lokal, barber, pomade dan perfume keluaran tempatan, barangan vintage serta rare seperti buku dan komik yang telah tidak dikeluarkan lagi, tali tangan, sticker, button, patches, dan yang paling menarik sudah tentulah mini gig nya. Line up memang mantap. 7 band pada hari pertama festival dan 7 lagi pada hari kedua.

Acara bermula seawal tengahari. Berdikit dikit orang ramai memenuhi tapak acara walaupun cuaca agak panas terik juga. Ada yang datang berpasangan, ada yang berkeluarga, dan tak kurang juga yang bersama rakan rakan. Berjalan serta melihat jika ada apa apa yang menarik minat mereka di booth booth jualan. Makanan yang enak enak juga merupakan tarikan orang ramai ke acara ini. Ditambah pula dengan para peniaganya yang ramah tamah serta sempoi. Orang Butterworth ni kalau bercakap memang kuat betul macam nak ajak bertengkar tapi menurut mereka, itu adalah “mesra”. Hahahaha….memang mesra sungguh.

 

Magic Rock Out

Zip Zieller

Aqasha

Sarkis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berikut merupakan band band yang menyerikan acara pada hari pertama festival; Magic Rock Out, Mayangs, Predefined, Blacksand, White Crow, September Clash serta kemuncaknya oleh band grunge yang tidak perlu diperkenalkan lagi, Maddame. Hari kedua festival, band band berikut pula menokok gamat keseluruhan suasana Rootsfest 2017; Sleepside, Maeroo, King Kong Ska Beat, Kelvyn Yeang, Vigil, Zip Zieller dan diakhiri dengan penuh gemilang oleh band reggae tuan rumah sendiri, iaitu The Island.

Kehadiran hari pertama amat menggalakkan pada hemat aku sendiri. Namun menurut mereka kehadiran pada tahun lalu lebih memberangsangkan lagi. Faktor lokasi mungkin menjadi penyebabnya. Pada tahun lalu, acara ini diadakan di atas padang MPSP, yang lokasinya benar benar di hadapan jalan utama. Namun pada tahun ini padang itu digunapakai oleh penganjur acara Minion. Jadi mereka terpaksa berpindah ke belakang dewan MPSP. Lokasi sedikit tersorok berbanding padang MPSP namun hey! Meriah apa…semangat orang Butterworth memang terbaik!

 

Insan insan yang berpengalaman luas dan berpandangan jauh.

Lepak dengan mereka, terasa puas. Diskusi santai namun ilmiah, sarat idea,

yang dah lama tak rasa. Memang puas. So nanti akan ada sebuah short

film tentang Rootsfest 2017 ya tuan tuan. Tunggu.

 

Oh ya, sepanjang berada di sana, pihak kami berpeluang juga duduk semeja dan bertukar tukar pengetahuan serta pengalaman bersama team Skunkstudio dari Kuala Lumpur. Pelakon Aqasha serta producer Ahmad Osh serta team mereka berada di sana untuk mendokumentasikan keseluruhan acara. Insan insan yang berpengalaman luas dan berpandangan jauh. Lepak dengan mereka, terasa puas. Diskusi santai namun ilmiah, sarat idea, yang dah lama tak rasa. Memang puas. So nanti akan ada sebuah short film tentang Rootsfest 2017 ya tuan tuan. Tunggu.

SKUNK dan ROTTW

 

SKUNK STUDIO

Pelakon dan sutradara Khir Rahman juga hadir dan memberikan perkongsian yang penuh bermakna dengan semua pengunjung yang hadir. Seorang yang tak banyak bercakap serta cukup humble di pandangan mata saya. Di sebelah malam, gegak gempita bertambah tambah lagi dengan pertunjukan sarkis serta pemain pemain api handalan yang membuat persembahan menakjubkan. Cerita banyak tak guna, kau semua tengok gambar lah ya. Boleh makan hati sekali sebab tak datang Rootsfest 2017…hahahaha…

Makanan sedap sedap semua kat sana. Ini aku mesti sebut sebelum aku tutup review aku ni. Kalau kau berpeluang ke Butterworth, mesti pergi try nasi kandar Jamal tau. Ini adalah promosi tidak berbayar sebab tu kau semua kena percaya dan pergi cuba.

Kesimpulannya, kami di ROTTW berasa amat berpuas hati dengan kelancaran acara serta layanan mesra pihak organizer terhadap segala keperluan kami sepanjang berada di sana. Terima kasih banyak banyak terutama sekali buat Encik Jidin, Hafiz, Along serta kesemua crew yang terlibat.

 

Teruskan kerja keras anda semua. Kami menyokong. Sehingga kita bertemu lagi nanti, insyaallah.

 

 

TEKS: TOMMY LOVE

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Reply